Wat doen eiwitshakes nou precies?

Het principe is bekend, je vervangt een maaltijd door een eiwitshake, maar waarom heeft dit als benodigd effect dat je af gaat vallen? In de meeste gevallen zijn de shakes verkrijgbaar als een poeder dat je zelf kunt mengen met water of magere melk, de shakes zullen je een verzadigd gevoel geven en derhalve er ook voor zorgen dat je geen honger gevoel meer hebt. Wanneer je gebruik maakt van water of melk en dit effect blijft uit, heb je grote kans dat je shake te licht is, dit wil zeggen dat het eiwitgehalte hoog genoeg is maar dat het water of de yoghurt niet genoeg vullen. In dit geval wordt aangeraden je eiwitten in te nemen met magere yoghurt, kwark of biogarde.

Het effect dat je wilt bereiken is dat je minder calorieën inneemt dan je er verbrandt. Je lichaam kan in dit stadium, wanneer je geen vetten verbrandt, overgaan tot het afbreken van spieren, iets wat je door de inname van eiwitten ook voorkomt. Eiwitten helpen je met afvallen wanneer je deze op de juiste manier gebruikt, het is erg gemakkelijk om een of twee weken maaltijden te vervangen met eiwitshakes, maar als je je levenspatroon daarnaast niet aanpast zullen deze kilo’s er zodra je stopt net zo snel weer aankomen. Het is inderdaad met eiwitshakes ook mogelijk om te jojoën. Combineer je je eiwitshakes echter met gezond eten, veel water drinken en de nodige beweging? Dan zal je zodra je de shakes afbouwt veel minder kans hebben dat de kilo’s er weer net zo snel aankomen.

Wanneer je een of zelfs meerdere maaltijden vervangt door een eiwitshake zal je snel afvallen, probeer daarnaast wel de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, zodat je geen vitamine of mineralen tekort zult ontwikkelen. Wanneer je de juiste balans weet te vinden tussen gezond eten, (eiwitshakes), sporten en voldoende water drinken, dan komen de kilootjes er nooit meer aan.